Signe har vidareutbildning inom hästens munhåla
och brinner för god tandhälsa hos häst.
Tänk på att;
- Det skall finnas tillgång till ljummet vatten och eluttag.
- Eftersom munhåleundersökning görs på sederad häst behöver det vara lugnt i stallet.
- Hästen får inte äta två timmar efter undersökningen för att minimera risken att hästen sätter i halsen.
- Hästen ska vara helt vaken innan den släpps ut i hagen igen för att minimera risken för skador.
Vi erbjuder munhåleundersökning i fält,
vilket innebär att vi besöker det stall där hästen finns!
Hur går det till?
Först lyssnar veterinären på hästens hjärta och lungor för att höra att allting låter okej inför sedering. Efter det får hästen sedering för att möjliggöra en så noggrann och skonsam undersökning som möjligt för både hästen och för veterinären. Sedering innebär att hästen får lugnande läkemedel direkt i blodet vilket gör den trött och dåsig, en del hästar kan börja svettas.
Hästen utrustas med en så kallad ”munstege” som hjälper till att hålla hästens mun öppen och förhindrar att de kan bita ihop och på så vis skada utrustningen eller veterinären.
Veterinären kontrollerar sedan hur hästens tänder är slitna, om det finns vassa kanter, foderinpackningar eller andra synliga skador och/eller förändringar i munnen. Hästen behandlas utifrån de fynd som görs.
En rutinkontroll kostar 2400 kr (ink moms).
Beroende på vilka åtgärder som krävs kan kostnader tillkomma för t ex djupa foderinpackningar, skador och/eller frakturer och i de fall tänder behöver avlägsnas.
Framkörning tur och retur Vederslöv kostar 180kr/milen, är ni flera i stallet som gör munhåleundersökningar samma dag så delar ni på framkörningen.